המדריך לקריאת תלוש השכר
תלוש השכר בארגונים רבים מורכב ומפורט. רובנו סומכים על הידע המקצועי של חשבי השכר ומסתפקים בהצצה מהירה בברוטו, ובעיקר בנטו. מאחר שמדובר בסכומי כסף גדולים, שיש להם השלכות על הפנסיה, כדאי לדעת מה חשוב לבדוק
שכירים לא מעטים מתקשים בפענוח תלוש השכר שלהם, בעיקר כאלה שכוללים רכיבי שכר רבים. מרביתם סומכים על הידע המקצועי של חשבי השכר בארגונם ומסתפקים בהצצה מהירה בשורת הברוטו, הנטו ולפעמים גם במספר ימי החופשה שנותרו לזכותם או לחובתם.
בנוסף, לשכירים רבים מנוכים כספים עבור קופות גמל או תוכניות פנסיה. הבעיה היא שבתלושי שכר רבים לא ברור עבור אילו רכיבי שכר מתבצעת
ההורדה ואם היא מתבצעת בהתאם להסדר עם המעסיק או בהתאם להסכם הקיבוצי.
כך, במקרים בהם המעסיק מפקיד עבורנו הכנסה קטנה ממה שסוכם, עובר סכום כסף נמוך יותר לקופות העובד. ואת הנתון הזה בדרך כלל לא תמצאו בתלוש.
לכן, האחריות מוטלת על העובד. כדאי לבדוק את הנתונים בתלוש השכר מדי חודש, בדיקה פשוטה יחסית יכולה להניב תוצאות שמתורגמות לעתים לכסף רב.
נתונים כמותיים שחשוב לדעת
תחילת עבודה - נתון זה משפיע על הוותק ועל צבירת הזכויות לפיצויים וזכויות אחרות על פי הסכם העבודה.
צבירת וותק - משפיעה על התפקיד, שכן לרוב היא תלוית פז"מ. לעיתים חלים אי דיוקים במידת התאמת הוותק לתקופות בהן נעדרתם ממקום העבודה בגין חופשה, מילואים או שרות צבאי. המעסיק חייב לראות בתקופות אלו כחלק מצבירת הוותק, למרות שהעובד אינו עובד בפועל.
דרגה - וודאו כי השכר אותו אתם מקבלים, תואם את הדרגה אליה הגעתם. זה יכול להשפיע על הדירוג העתידי.
חופשה - חשוב לבדוק אם אתם מקבלים בכל חודש את החלק היחסי של ימי החופשה המגיעים לכם לפי ההסכם עליו חתמתם. יש לבדוק את יתרת ימי החופשה המופיעים בתלוש ואת הצבירה החודשית אשר מתווספת אוטומטית בכל חודש. שימו לב אם מכסת ניצול ימי החופשה מחושבת נכון, במידה ואכן יצאתם לחופש.
ימי הבראה - הזכות לצבור ימי הבראה קשורה לוותק ומתחילה להצטבר לאחר שהעובד משלים שנת עבודה. כמות הימים שמגיעים לעובד עולה על פי הוותק, החל מ -5 ימים לעובד חדש (בגין כל שנה) עד 10 ימים לשנה.
צבירת ימי מחלה - הנתון משתנה ממעביד למעביד. מעבר לכך החוק מתיר מקסימום צבירה לשנה.
נקודות זיכוי - לנקודות הזיכוי משמעות כספית חשובה מבחינת שיעור המס המנוכה מהשכר. ככל שסכום נקודות הזיכוי גבוה יותר, כך גדלה ההנחה ממס לה אתם זכאים. את נקודות הזיכוי קובע החוק וכדאי לוודא אם אתם ממצים את זכויותיכם החוקיות, עליהם תוכלו ללמוד מעיון באתר של מס הכנסה.
הפרשות עובד ומעביד לקופות גמל, פנסיה וקרנות - מוטב לבדוק אם הפרשות המעביד לקרנות נעשית בהתאם להסכם שנחתם עימו. חשוב לוודא כי אכן קיימת התאמה בין שיעור הפרשת המעביד להפרשת העובד. הנתון אינו מופיע בד"כ בתלוש השכר וכדאי לברר זאת ישירות עם המעביד. תוכלו לבדוק זאת גם באמצעות האישורים המגיעים אליכם ישירות בדואר מהקופות עצמן.
ישנם מקרים, לרוב בעסקים בהם קיימים קשיי תזרים מזומנים או כאלה הנמצאים בהפסדים, בהם המעביד מנכה את חלקו של העובד אבל לא מעביר את הסכום בגין התשלומים הסוציאליים לקרנות, וחמור מכך לעיתים המעביד אף אינו מעביר את חלקו שלו.
במקרים אחרים מעבידים פשטו רגל והכספים שנוכו מהעובדים לא הגיעו בסופו של דבר ליעדם. ניתן לעקוב אחר נתונים אלו באמצעות ההודעות אשר נשלחות לעובד מעת לעת מהקופות עצמן. באפשרותכם גם ליזום פניה לקופה ולבקש את הנתונים.
מה עושים במידה ומתגלה כי המעסיק אינו מפריש? אי הפרשה נוגדת את החוק. בדקו קודם עם המעביד ועם הקופה, ורק לאחר מכן ניתן לפנות לבית הדין לעבודה.
הסכמי עבודה או הסכמים קיבוציים מטילים על המעביד את החובה להפריש כספים לטובת קופות פנסיה. מוטב לגלות בקיאות במרכיבים אלו וכדאי להתייעץ עם נציג הארגון אליו אתם שייכים או עם נציג זכויות עובדים אחר.
חשוב לקבל יעוץ מיסויי מקצועי לגבי חלוקת הפרשות המעביד לקופות הגמל או לקרנות הפנסיה, כך גם לגבי התמהיל הפנימי בין המרכיב ההוני לקיצבה. לשם כך כדאי להתייעץ עם יועצים פנסיוניים המתמחים בכך.
תיאום מס
אם אתם עובדים ביותר ממקום עבודה אחד, עליכם לערוך תיאום מס. לשם כך, פנו לפקיד השומה והצטיידו בתלושי שכר מכל מקומות העבודה. בנוסף לכך, עליכם לקבל בכתב הוראות למעבידים השונים בדבר שיעור ניכוי המס.
ישנם עובדים שנוהגים להתעלם מהחובה הזו ואינם מצהירים על דבר קיומם של מקומות עבודה אחרים. במוקדם או במאוחר יעלו על כך רשויות המס ואז גם תבוא הדרישה לשלם את ההפרשים, אשר יכולים להגיע לעשרות אלפי שקלים.
ישנן מספר דרכים בהן יגלו הרשויות את אי תאום המס. או בעקבות ביקורת שיגרתית אצל המעסיק. או באמצעות הצלבת ריכוזי שכר שנתיים, הנערכת במחשבי מס הכנסה על פי מספרי תעודת זהות.
כל מעביד חייב להגיש ריכוזי שכר שנתיים לכל העובדים בצורה ממוחשבת. הנתונים נאגרים ומוצלבים במחשבי מס הכנסה ומשם יוצאות רשימות של אנשים אשר עבדו והרוויחו שכר במספר מקומות עבודה באותה שנה, בו-זמנית.
תיאום דמי ביטוח לאומי
יש לבצע תיאום גם לגבי גובה ההפרשות לביטוח לאומי. נכון להיום, קיימת חוסר מודעות לעניין בקרב העובדים, ואף בקרב המעסיקים.
חשוב לבצע את התיאום גם בביטוח לאומי, במקרה שבכל מקומות העבודה שלכם יחד אתם מרוויחים יותר מ-35 אלף שקל לחודש (ואז מגיע לכם החזר) או, במקרה הנפוץ יותר, כאשר אתם מרוויחים שכר נמוך, ובשל כך משלמים פחות מדי דמי ביטוח לאומי.
תשלום חד פעמי יחויב במס גבוה יותר?
לעתים מקבל העובד בונוס כספי גבוה בחודש מסוים או נהנה באופן חד-פעמי ממקור הכנסה נוסף. רבים טועים לחשוב כי הכנסה חריגה בחודש מסוים תגרור תשלום מס עודף.
בפועל, חישוב המס הוא שנתי וההתחשבנות הכללית נעשית בסוף כל שנת מס, כך שההכנסה שלכאורה חויבה במס גבוה מתפרשת על פני כל השנה. אם אותו עובד הפסיק את עבודתו לפני סוף השנה, ייתכן מאוד שיוכל לקבל החזרי מס. לשם כך יש לפנות למס הכנסה.
שווי רכב
כדאי לוודא שסכום החיוב בגין שווי הרכב הניתן לכם ממקום עבודתכם תואם את סוג הרכב שקיבלתם. ישנם מקרים בהם הרכב הוחלף, אבל גובה החיוב לא התעדכן בהתאם.
ככלל, מוטב לבחון את הכדאיות הכלכלית בקבלת רכב צמוד, שכן, לעתים שיעור המס גבוה ואינו משתלם.
|